Peter Thomolla, gewezen voorzitter van KAB Werl, waarmee de Halse KWB’s verbroederd zijn, is op 80 jarige leeftijd overleden. Peter werd geboren op 22 juli 1942 in Namslau in het huidige Polen, en woont sinds 1945 in Werl. Hij was mede-oprichter van de politieke partij Werler Bürgergemeinschaft (BG) en had gedurende 28 jaar een bestuursfunctie in de Katholieke Arbeidersbeweging (KAB). Hij overleed na een lange ziekteperiode op 4 mei 2021 te Werl.

Peter schreef in 1993 een brief naar KWB Essenbeek met de vraag tot verbroedering met onze KWB’s. In juli 1994 werden de toenmalige voorzitters van de Halse KWB’s: Guy Provoost  (Lembeek), Frans Vansintjan (Buizingen) Francis Vankerckhoven (Essenbeek) en Guy Nechelput (Halle St-Martinus) door Peter en zijn bestuur ontvangen in Sankt-Peter Werl.

Aan beide zijden een beperkt Werl-Halle comité opgericht. Deze mensen kwamen regelmatig samen om de grote verbroederingsfeesten te organiseren. Hieruit groeiden dan ook persoonlijke vriendschappen. Marc Devillé trad toe tot de organiserende groep voor KWB St-Rochus en Paul Dekoninck verving Francis voor KWB Essenbeek. Ook Renaat Segers begon een persoonlijke vriendschapsband.

De eerste verbroedering werd geboren op 24 en 25 mei 1995 met een bezoek van 50 Hallenaars aan Werl. Dit zou 2 jaarlijks herhaald worden, afwisselend in Halle en Werl.

Spijtig genoeg nam de verbroedering een einde omdat de leden en bestuur van KAB Werl veel ouder waren dan onze bestuursleden. De persoonlijke vriendschapsbanden bleven nog verder stand houden.

Wij hebben Peter leren kennen als een gewaardeerd politicus, als een zeer sociaal en vriendelijk man die om iedereen bekommerd was en bovendien een man die zeer fier was op zijn stad. Hij was ook thuis in Halle, waar hij dikwijls deel uitmaakte van de Duitse delegaties bij officiële verbroederingsfeesten.

Veel KWB’ers kennen hem, maar diegenen die met hem samenwerkten, en vooral ook Marc Devillé die een zeer persoonlijke band met de ganse familie opbouwde, rouwen nu om een dierbare vriend. Een man (zoals de rouwbrief het zegt) die ondanks de vele tegenslagen in zijn leven nooit bij de pakken bleef zitten maar steeds vooruit keek, de toekomst tegemoet.

Omwille van de coronamaatregelen is het ons spijtig genoeg onmogelijk de ‘zielendienst’ en de begrafenis bij te wonen, maar wees er zeker dat we onze vriend Peter voor altijd in onze KWB harten hebben gesloten. Peter we zullen je missen.